T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / EMET - MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi? Tübitak Projesi

Radyasyon bitkilerin gelişimini etkiler mi?

Okulumuz Fen Bilimleri Öğretmeni Melih Sayın 2204 Tübitak projesi kapsamında okulumuz 6/A sınıfı öğrencilerinden Hatice Merve Arlı ile Radyasyonun Bitki Gelişimi Üzerindeki Etkilerini araştıracak.

Melih Sayın:' Radyasyonun insanlara zarar verdiğini duydum. Bitkilere de aynısı olup olmadığını merak etim ve bu konuyu seçtim. Araştırmalarım sonucunda bazı bitkilerin radyasyonu çekip bazılarını çekmediğini öğrendim. Hatta öneri olarak teknolojik araçların yanında kaktüs bitkisinin olmasının faydalı olacağını öğrendim. Peki, kaktüs bitkisine bu radyasyon zarar verecek mi? İşte projemizin çıkış noktası burası oldu.

 

Projemizi yapma işine gelirsek çiçek satılan bir yerden aynı büyüklükte aynı tür saksıya koyulmuş aynı toprak biçimine sahip iki adet kaktüs alacağız. Bu kaktüslerden 1 tanesini okulumuz bilgisayar odasında diğerini ise okulumuz kütüphanesinde yetiştireceğiz. Radyasyonun etkisinin az olduğunu düşündüğümüzden bitkileri hemen alıp tutabildiğimiz kadar uzun süre bu şartlarda tutmaya çalışacağız.

 

Kaktüslerimizi haftada 1 kere aynı miktarda su ile sulayacağız. Tahmini olarak aralık ayı başından nisan ayı sonuna kadar 5 aylık bir süre içinde bu işlemleri tekrarlayacağız. Bilgisayar sınıfımızda 20 bilgisayar akıllı tahta var iken kütüphanemizde teknolojik hiçbir araç bulunmamaktadır. Nisan ayı sonunda bitkilerimizin ikisini bir araya getirerek aralarında bir fark olup olmadığına bakacağız. Bizim hipotezimiz “radyasyona bitki gelişimini yavaşlatmaktadır.” Şeklinde belirlendiğinden hipotezimizin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edeceğiz. Eğer hipotezimiz gerçekleşmiş ise proje başından sonuna kadar yaptıklarımızı özetleyen bir poster hazırlayacağız.

 

Bu posteri bilim fuarında ziyaretçilerimize gösterirken bitkilerimizin de son halini ve ilk halini göstereceğiz. Eğer hipotezimiz gerçekleşmez ise yeni bir hipotez belirleyerek çalışmayı baştan yapmaya çalışacağız. Bu durumu proje raporunda ve fuarda sunacağız. Takıldığımız alanlarda okulumuz bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretmenlerinden destek alacağız. diye belirtti.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.05.2024 - Güncelleme: 06.05.2024 11:21 - Görüntülenme: 40
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
radyasyon, tübitak,